
Boutique Hotel De Salon van Fagel
Ontdek Den Haag en omstreken

Paleis Noordeinde
Het werkpaleis van koning Willem Alexander. Na het ontstaan in 1533 heeft het paleis op deze plaats altijd invloedrijke mensen gehuisvest en een belangrijke functie vervuld. In 1880 werd in dit paleis prinses Wilhelmina geboren en vervolgens haar moeder in 1909. Regelmatig wordt de entree van het paleis gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen zoals het vertrek en balkon scène van prinsjesdag of het tekenen in de felicitatieregisters tijdens de geboortes van de kinderen van onze koning Willem-Alexander. Ook bevinden zich op dit adres de Koninklijke paardenstallen.

Mauritshuis
In dit Rijksmuseum zijn voornamelijk schilderijen te zien uit de 17e en 18e eeuw. De inmiddels wereldberoemde collectie bestaat uit ruim 800 schilderijen, een twintigtal beeldhouwwerken en wat miniaturen en tekeningen. Het oudste deel van de verzameling was ooit eigendom van prins Willem V van Oranje-Nassau. Het is mogelijk om het museum met een gids te bezoeken.

Haags Historisch Museum
Het prachtige pand aan de Korte Vijverberg heeft nog altijd zijn originele entree met daarin zuilen en bogen uit de 17e eeuw. Ooit deed het pand dienst als gebouw van de St. Sebastiaanschutterij, een soort burgerwacht. Later werd het een rechtbank om vervolgens tot museum te dienen. Er zijn veelal objecten en schilderijen te vinden uit de 16e tot en met de 21e eeuw. Op de eerste verdieping is er ruimte gemaakt voor wisselende tentoonstellingen. Op zolder zijn onder andere de poppenhuizen te vinden van Jonkvrouwe Lita de Ranitz (1876-1960) te vinden.

Ridderzaal en Binnenhof
Het belangrijkste en oudste gebouw op het Binnenhof is de Ridderzaal. Het werd in de 13e eeuw gebouwd om dienst te doen als bestuurscentrum onder leiding van graaf Willem II. Sinds 1904 wordt de Troonrede er door ons koningshuis uitgesproken. Het binnenhof is nog altijd in functie als bestuurscentrum, aangezien hier de Nederlandse Politiek zijn werk doet. De werkkamer van de minister-president van Nederland heeft zijn kantoor in ‘Het Torentje’. De poort die vroeger als toegangspoort fungeerde aan het Binnenhof staat ook wel bekend als Gevangenpoort. Tegenwoordig is het een museum over straf en misdaad door de eeuwen heen.

Paleis Huis ten Bosch
Gelegen in het Haagse Bos. In 1645 werd de eerste steen gelegd voor dit zomerverblijf van Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms. Na zijn overlijden drie jaar later werd het paleis een mausoleum. De dochters van Amalia verkochten na haar dood het paleis aan hun neef Willem III van Oranje. En zo is het bij onze koninklijke familie terecht gekomen. Vanaf 1981 woonde Beatrix er met haar gezin.

Vredespaleis
In dit paleis bevinden zich een aantal organisaties die zich voornamelijk bezig houden met internationaal recht en politiek. Verder is er een rechtsbibliotheek, een Academie voor Internationaal Recht en worden er met enige regelmaat evenementen georganiseerd die een verbinding hebben met internationaal recht en politiek. Het gebouw werd ontworpen door de Franse architect Louis M. Cordonnier. In het paleis bevinden veel geschenken uit verschillende landen en beelden en portretten van voorvechters van de vrede uit de geschiedenis. Hoewel de eerste steen in 1907 werd gelegd is de bouw pas in 1913 afgerond. Sinds 1999 brand er naast de ingang een eeuwige vredesvlam.

Scheveningen
Van 900 inwoners naar een toeristische hotspot. Wat begon als een klein vissersdorpje, is uitgegroeid tot een badplaats van formaat. De aanleg van de Scheveningseweg in 1665 bracht de Haagse zonaanbidders naar de badplaats toe. Samen met de bouw van het Kurhaus en de pier groeide de populariteit van Scheveningen gestaag. Ook op culinair gebied is de keuze hier ongekend. Eetcafés en specialiteitenrestaurants wisselen elkaar af. Flaneren over de Scheveningse boulevard is een begrip.

De Haagse Passage
De ‘Haagse Passage’ – opgenomen in de Top 100 van Nederlandse UNESCO monumenten – wordt beschouwd als het oudste winkelcentrum van ons land. In 1885 opende de ‘Haagse Passage’ haar deuren voor het publiek. Toen liep de passage van de Spuistraat naar het Buitenhof. Omstreeks het jaar 1929 heeft men de Hofweg aan dit winkelgebied toegevoegd. Kenmerkend aan de ‘Haagse Passage’ is de neorenaissance stijl. Deel twee – richting Hofweg – is gebouwd volgens een expressionistische stijl. Anno 2014 tref je hier nog altijd enkele oude winkels aan, zoals ‘Akkerman de vulpenspeciaalzaak’ en de postzegelhandelaar.

Kijkduin
Deze buitenwijk van Den Haag ligt in de duinen en aan het strand. Het is een kleinere badplaats dan Scheveningen, maar heeft ook een boulevard met wat winkels. Aan het strand zijn wat horecagelegenheden te vinden. Ook zijn er een aantal recreatieparken in deze plaats te vinden